Saturday, September 13, 2008
Resepi Bubur Lambok Kg.Gajah
Bubur Lambuk Kg Gajah Bahan-Bahan: 2 cawan beras [basuh dan toskan] 1/2 biji kelapa, diambil santan pekat1/2 kg daging [potong kecil]2 batang serai [ketuk]2 s/b minyak sapi3 s/b minyak garam airbahan tumbuk6 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 1 inci halia Rempah tumis1 ici kulit kayu manis3 kuntum bunga cengkih1 kuntum bunga lawang2 biji buah pelagaBahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]1 s/t jintah putih1 s/k ketumbar1 s/k lada sulah1 s/k lada hitambahan hiasan [mayang]3 tangkai daun sup2 tangkai daun bawangGaram Bawang goreng Cara: 1. Panaskan minyak dan minyak sapi dan masukkan bahan tumbuk sehingga wangi dan garing.2. Masukkan rempah tumis, bahan rempah dan daging. Biarkan sehingga naik minyak.3. Masukkan beras, serai dan air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.4. Bila dah beras nampak pecah, masukkan santan dan rasakan garam.5. Bila sudah masak, hidangkan dengan bahan hiasan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment